fredag 19. desember 2008

Dampsperreposer

Ajungilak Wapor barrier dampsperrepose er til for å hindre at damp fra kroppen går ut i fibermaterialet i soveposen. I streng kulde vil frysepunktet ligge inne i posen, og da fryser dampen. På korte turer er ikke dette noe problem. Men over flere netter (10+) kan det legge seg mye is i posen. Denne posen er designet av Sjur Mørdre og han forklarer posen slik;

"Jeg har laget trekket med dobbel bunn slik at man kan stikke et tynt underlag inn i en fold. Dermed får man en underlagsmatte mellom kroppen og isolasjonen i posens ryggparti. Det hindrer varmetap ned, og det hindrer at kald luft kondenserer, fordi den møter varm luft fra ryggen. Den er også laget slik at du kan trekke øverste del av trekket ut og rundt hele øvre del av soveposen. På den måten kan du krype helt ned i posen og puste så mye du vil - ingenting går inn i fiber eller i snøringer. For at du skal kunne snøre posen fra innsiden, har jeg laget to små snølåser ved nakkehøyde. Disse kan åpnes og både nakkelukking og topplukking kan strammes innenfra. To åpninger fordi lukkingen kan variere på de enkelte poser. (Husk å snøre godt igjen etter stramming!). Du kan velge å sy fast det øvre trekket til din sovepose, eller du kan la det ligge løst rundt." (sportsnett.no)

Vekt: 380g
Passer til poser opp til 230cm

Etterpåklokskap
Fant fort ut at denne posen ikke hadde særlig nytte for meg ettersom jeg til tid og annen kom innom hytter hvor jeg kunne tørke posen. Dermed ble den fort sendt hjem. Ser nytten av den på lengre strekker over ca 15 dager + der man ikke har mulighet til å få tørket posen.

Remaposer: Problemet med fuktighet og ising gjelder også for skiskoene. Også her kan man ta i bruk dampsperreposer for å forhindre dette. Her vil allikevel enkle vanlige remaposer gjøre nytten.

Etterpåklokskap
Brukte ikke dette i det hele tatt. Ja skiskoene var stort sett fuktige. Det gjaldt å holde dem rimelig isfrie i løpet av natten. Et tips kan være å legge de under soveposen under knærne for å hindre at de stivner helt. Når man begynner å gå på morgenen løsner ting rimelig fort opp (selv om det kan være noe kjølig i starten).

Ingen kommentarer: